Tietoa kilpailemisesta

Kooveen luistelijat kilpailevat sarjansa mukaan joko kutsukilpailuissa tai valintakilpailuissa / loppukilpailuissa. Luistelijan kilpailusarja määrittyy luistelijan iän ja taitotason mukaan. Kilpailusarjoissa on voimassa Suomen Taitoluisteluliiton testijärjestelmä ja kilpailusarjaan kuuluvien testien läpäiseminen on edellytys kussakin sarjassa kilpailemiseen.

Suomessa on 16 kilpailusarjaa yksinluistelijoille. Urheilijan polku voi kulkea erilaisia yksilöllisiä reittejä vuosien varrella.

Tintit ja Taitajat kilpailevat Kooveessa yhteisohjelmalla. Siinä jokaisella luistelijalla on sama musiikki ja perusohjelma, mutta ohjelman elementeissä voi olla yksilöllisiä eroja. Kilpailuissa luistelijoita arvioidaan tähdin koulutettujen tuomarien toimesta.

Kilparyhmien luistelijoiden kilpailuohjelmat suunnitellaan yksilöllisesti yhdessä valmentajan kanssa valittuun musiikkiin kahden vuoden välein. Mineillä, A- ja B-silmuilla, Debytanteilla ja Noviiseilla on vapaaohjelma, jonka kesto vaihtelee 2,30 min – 3 min välillä kilpailusarjasta riippuen. Näin on myös harrastekilpasarjalaisilla eli Tähtisilmuilla, Tähtidebytanteilla, Tähtinoviiseilla, Tähtijunioreilla sekä Tähtisenioreilla. Kilpailuissa luistelijoita arvioidaan kilpailuista riippuen tähdin tai pistein (ISU) koulutettujen tuomarien toimesta.

SM-noviisit, SM-Juniorit, SM-Seniorit, Kansalliset Juniorit ja Kansalliset Seniorit luistelevat sekä lyhyt- että vapaaohjelman (ohjelman kesto 2,30 min – 4,00 min). Kilpailuohjelma koostuu yksinluisteluelementeistä ja niitä yhdistävistä vapaaluisteluliikkeistä. Kilpailusäännöt (ISU & STLL) määrittävät tarkasti kussakin kilpailusarjassa ohjelmissa vaadittavat elementit. Kilpailuissa luistelijoita arvioidaan pistein (ISU) koulutettujen tuomarien toimesta.