24. SÄRKÄNNIEMI-SUUNNISTUKSEN LA 20.5.2023 KILPAILUOHJEET 

Järjestäjä Kilpailun järjestäjä on Koovee ry. 

Säännöt Kilpailussa noudatetaan SSL:n sääntöjä ja järjestäjän antamia ohjeita. 

Toimihenkilöt

Kilpailun johtaja: Jukka Syrjänen, Pääsihteeri: Mikko Eskola, Ratamestarit: Otso Tukiainen ja Mikko Eskola, valvoja: Kari Maijala (EE), Lähdöt: Timo Koski (L1), Tuuli Paunonen (L2), Tommi Kenttämies (L3), Info: Petri Viitanen, Kuulutus: Markku Vainio, Tulospalvelu: Jussi Hannukainen, Tiedotus: Petri Viitanen.

Tiedustelut: Mikko Eskola, mikkoeskola@kolumbus.fi; 0400-568693. 

Emit-muutokset: jhannukainen@outlook.com.

Tuomarineuvoston pj: Marjo Jännes-Malm (TP).

Kilpailukeskus 

Sisäänkäynti kilpailukeskukseen on Särkänniemen huvipuiston alaportista, satama-altaan puolelta. Alaportti on ainoastaan suunnistajien ja huoltajien käytössä ja se suljetaan noin klo 12.00. 

Info on välittömästi portin sisäpuolella. Opaspaalu on infon läheisyydessä alueen sisäpuolella. Seurateltat eivät ole sallittuja. Kilpailualuetta ei ole eristetty kilpailukeskusalueesta nauhoituksella, mutta reilun pelin henkeen kuuluu, että kilpailijat eivät liiku kilpailualueella ennen omaa suoritustaan. Muista varoa juoksevia kilpailijoita, jos liikut kilpailualueella. 

Paikoitus 

Paikoitusalueena on Särkänniemen paikoitusalue, joka on maksullinen. Tilaamalla pysäköintilipun ennakkoon paikoituksesta saa alennuksen. Pysäköintilippuja on myynnissä myös infossa. Pysäköintilippu tarvitaan vasta pysäköintialueelta poistuttaessa. Särkänniemi vastaa alueen valvonnasta.

Info 

Infosta saa seurapussin, jossa on rintanumerot ja tarkistuslipukkeet. Lainatut Emit-kortit eivät ole seurapussissa, vaan ne noudetaan erikseen infosta. Lainatut Emit-kortit kerätään pois maalissa. Kadonneesta Emit-lainakortista veloitetaan 60 euroa. Info-pisteessä ratkotaan myös ilmoittautumisiin, sarjoihin ja Emit-numeroihin liittyvät ongelmat. 

Rannekkeet 

Ennakkoon tilatut Särkänniemi-rannekkeet ja pysäköintiliput luovutetaan infossa tilauksessa mainitulle henkilölle tai hänen kirjallisesti valtuuttamalleen henkilölle. Tilaajan tai hänen valtuuttamansa henkilön tulee varautua todistamaan henkilöllisyytensä rannekkeita noutaessaan. Hakijan tulee laskea saamansa rannekkeet ja pysäköintiliput noudon yhteydessä, koska emme voi jälkikäteen korjata virheitä luovutettujen tuotteiden määrissä. Myynnissä on Särkänniemi-rannekkeita, joilla pääsee laitteiden lisäksi muihin huvipuiston kohteisiin. Rannekkeita ei lunasteta takaisin. Rannekkeita on myynnissä myös kisapaikalla Infossa klo 12.30 saakka. 

Ranneke- ja parkkimaksut voi suorittaa käteisellä, Mobile Paylla tai maksukortilla. Lähin pankkiautomaatti sijaitsee Näsinneulan ala-aulassa. 

Huom! Normaalisti Särkänniemeen täytyy ostaa myös erityinen pääsylippu, mutta tämä ei koske Särkänniemi-suunnistuksen asiakkaita, jotka tulevat alaportista. 

Lähtöluettelo 

Lähtöajat julkaistaan Kooveen kotisivuilla. Lähtöajat ovat nähtävissä kisasivuilla. Lisäksi kilpailijan oma lähtöaika kilpailunumerossa. 

Kilpailunumerot 

Kilpailunumerot jaetaan seurapusseissa. Kilpailijalla tulee olla numero näkyvillä koko suunnistuksen ajan. Muista ottaa omat hakaneulat mukaan kilpailunumeron kiinnittämistä varten. Kilpailunumeroon on merkitty kilpailijan nimi, sarja, seura, lähtöaika, lähtöpaikan numero sekä Emit kortin numero. Tarkasta, että Emit-kortissasi on sama numero kuin rintanumerossa. 

Kilpailumaasto 

Kilpailumaasto koostuu monipuolisesta Särkänniemen elämyspuiston alueesta sekä Onkiniemen tehdasalueesta. Suurimmalta osaltaan maasto on kovapohjaista asfaltti- tai hiekka-alustaa, mutta pitää sisällään myös joitakin nurmikko- ja metsäkaistaleita. Alueella on myös joitakin jyrkkiä rinteitä ja kallioisia mäenpäällystöjä, jotka varsinkin märkinä ovat liukkaita. 

Juoksuväylät ovat paikoin kapeita, kilpailijoita on paljon ja kilpailusuoritusten aikana syntyy väistämättä tilanteita, joissa suunnistajat kohtaavat toisiaan. Kilpailun aikana huvipuiston alueella ja sen ympäristössä on jalankulku- ja mahdollisesti myös ajoneuvoliikennettä. Kilpailutilanteesta huolimatta noudata varovaisuutta ja kiinnitä huomiota myös muihin liikkujiin! 

Kilpailualueella on keltaisella toimitsijaliivillä varustettuja toimitsijoita, jotka valvovat ja tarvittaessa ohjaavat kulkemista. 

Muistathan varoa kilpailusuoritustaan tekeviä kilpailijoita, jos liikut kilpailualueella. Reilun pelin henkeen kuuluu, että kilpailijat eivät liiku kilpailualueella ennen omaa suoritustaan. 

Reitti Näsinneulaan kulkee kilpailun ollessa käynnissä alaparkkipaikan kautta ja Särkänniemen pääportista. Maastossa on rasteja joskus hyvinkin lähekkäin, muista tarkistaa aina rastikoodi! 

Kartta 

Sprinttisuunnistuskartta (tuloste 5/2023), jonka mittakaava on 1:3000, käyräväli 2 m. Kartat ovat muovikotelossa. Kartan on päivittänyt Pekka Ala-Mäyry. Kilpailukarttoja ei kerätä maalissa. Reilun pelin hengessä kilpailusuorituksensa jo tehneet kilpailijat eivät saa näyttää karttoja vielä lähtemättömille kilpailijoille. 

Kielletyt alueet ja kohteet 

Sprintin karttamerkit osoittavat kielletyt ja sallitut alueet kartalla. Kilpailijan on muistettava, että karttamerkki määrittelee mistä saa mennä, vaikka este olisikin maastossa ylitettävä. Tutustu etukäteen alla oleviin kiellettyjen alueiden symboleihin.

 Kartalla on myös erikseen kielletyksi määriteltyjä alueita, jotka on merkitty violetilla pystyviivalla kilpailukarttaan sekä lähtöpaikkojen mallikarttoihin. Osa kiellettyjen alueiden reunoista on selvyyden vuoksi myös nauhoitettu maastoon. Kiellettyjen alueiden nauhoituksena käytetään keltapunaista muovinauhaa. Muistathan että kiellolle on aina jokin syy, usein kilpailijan turvallisuuteen tai alueen omistajan vaatimukseen liittyvä. Ethän yritä oikaisemalla voittaa muutamaa sekuntia, kieltojen noudattamisessa on kyseessä myös lajille hyvin tärkeä imago. 

pastedGraphic.png

Rastimääritteet 

Kaikissa sarjoissa rastinmääritteet on painettu karttoihin. Lähdössä on lisäksi irralliset määritteet muille kuin rastireiteille. Määritteiden kiinnittämiseen kilpailija varaa omat välineet. Sarjoissa H/D10 – 12 käytetyt rastinmääritteet on selitetty lähtöpaikoilla. 

Lähdöt 

Kilpailussa on käytössä kolme lähtöpaikkaa. Lähtöviitoitukset lähtevät opaspaalulta, mistä selviää myös kunkin lähtöviitoituksen väri. Ilmoitetut matkat ovat opaspaalulta lähtöön. Matkan varrella liikkuu autoja, noudata viitoitusta ja muista varovaisuus. 

Kilpailussa on kolme lähtöpaikkaa (katso sarjataulukko):

  • Lähtöön 1: 550 m
  • Lähtöön 2: 100 m
  • Lähtöön 3: 650 m.

Myös sarjat H/D13 ja H/D14 lähtevät samoin kuin aikuiset eli rastinmääritteet ovat jaossa lähtökarsinassa ja kartan saa ottaa vasta lähtöhetkellä. Näin haluamme opettaa 13-14-sarjalaiset jo SM-rutiineihin. Rastinmääritteissä esiintyvät kohteet on nähtävillä lähtöpaikoilla. 

Kaikilla rastireiteillä sovelletaan ryhmälähtöjä, joissa ryhmän koko on 3-4. Noudattakaa toimitsijoiden ohjeita. 

Lähtöjen toiminta 

• Kilpailija kutsutaan lähtökarsinaan viisi minuuttia ennen lähtöaikaansa ja hän saa tutustua oikein päin suunnattuun mallikarttaan. Rastireittisarjojen ja H/D10A -sarjojen mallikartoissa on ratapainatus. Muiden sarjojen mallikarttaan on merkitty radan K-piste. 

• 4 minuuttia ennen lähtöä Emit-kortin numeron ja lähtöajan tarkistus sekä kortin nollaus. 

• 3 minuuttia (varmistuksia). 

• 2 minuuttia ennen lähtöä nähtävillä on mallikartta, johon on merkitty K-piste. 

Rastireitit: Opastaja antaa kartan ja varmistaa kartan suuntauksen maaston mukaan, näyttää kartasta lähdön sijainnin, näyttää mallirastin sekä näyttää viitoituksen alun. H/D10A-sarjalaisille opastaja varmistaa kartan suuntauksen ja näyttää lähdön sijainnin kartalta. 

• 1 minuutti ennen lähtöä H/D10A-sarjalaiset sekä rastireittisarjalaiset voivat tutustua itse rataansa saamastaan kartasta. H/D11-12 sarjalaiset ottavat sarjansa mukaisen kartan ja voivat tutustua rataan. H/D13-16 sarjoissa kartan saa vasta lähtöhetkellä. Varmistakaa että otatte oman sarjanne kartan. 

• K-piste on kaikilla sarjoilla lähtöpaikalla.  

Leimaus 

Kilpailussa käytetään Emit-leimausta. Kilpailijan on käytettävä lähtöluetteloon merkittyä emit-korttia. Mahdolliset muutokset tulee ilmoittaa hyvissä ajoin ennen omaa lähtöaikaa infoon. Muutoksesta peritään 3 € maksu. Huolehdithan, että käytät Särkänniemi-suunnistuksessa asianmukaista kilpailukorttia. 

Kilpailija on itse vastuussa emit-korttinsa toiminnasta. Kortin toiminnan voi testata kilpailukeskuksessa olevalla mallirastilla. Tarvittaessa infosta voi vuokrata kortin sammuneen (= leimasimen valo ei vilku) tilalle. 

Huom! Yhtä emit-korttia saa käyttää koko kilpailussa vain yksi kilpailija. Tarvittaessa vuokraa infosta lainakortti. Emit-kortin vuokra on 3 € ja lainatut kortit palautetaan maalissa tietojen purkamisen jälkeen. 

Tarkistuslipukkeen käyttö on erittäin suositeltavaa. Erityisesti sateen sattuessa kohdalle, mutta muutenkin, lipuke kannattaa teipata parista nurkasta kiinni korttiin. Näin se pysyy varmemmin paikallaan koko kilpailusuorituksen ajan. 

Rasteilla voi olla useampia leimasimia, näistä vain yhdellä tarvitsee leimata. 

Viimeinen rasti ja maali 

Kaikilla radoilla on sama viimeinen rasti. Viimeisellä rastilla on useita leimasimia, joissa on sekä rastireitin koodi (RR9) että suorien ratojen koodi (90). Kilpailija voi leimata hyväksytysti millä tahansa leimasimella. 

Viimeiseltä rastilta on viitoitus maaliin. Maaliviivalla leimataan. Kilpailusuoritus ja ajanotto päättyy maalileimaukseen. 

Seuraa maalin jälkeen opastusta tuloslaskentaan, joka purkaa Emit-kortin. 

Kaikki osallistujat palkitaan maalissa perinteisellä Särkänniemi-pinssillä. 

Vaikka kilpailijan suoritus jäisi kesken tai rata olisi suoritettu loppuun vasta maalin virallisen ”sulkeutumisajan” jälkeen, kaikkien kilpailijoiden tulee ehdottomasti ilmoittautua maalissa. 

Maali suljetaan klo 11.45. 

RR-sarjojen lisäohjeet 

RR-radat on merkitty maahan valkoisella, pääosin yhtenäisellä viitoitusnauhalla. RR-ratojen viitoituksen lähellä voi olla myös muita rasteja, joten tarkista, että leimaat oikealla rastilla. Rastireitin rastin tunnus on aina muotoa RR1, RR2, jne. 

Rastireitillä kilpailijaa ei hylätä väärästä tai puuttuvasta leimasta, vaan kilpailijalle annetaan 10 minuutin aikasakko jokaista puuttuvaa leimaa kohden. 

Saattajasarjoissa saattaja voi tulla kilpailijan kanssa maaliin saakka tai siirtyä sivuun loppuviitoituksen aikana. 

Tornado- ja Ipanarata 

Nämä ’kuntoradat’ lähtevät lähdöstä 1 toimitsijoiden opastamana. 

Tornado-ratalaiset ja Ipana-sarjalaiset voivat lähteä klo 10.10 – 11.20 välillä. Huomatkaa että kilpailumaastosta tulee poistua klo 11.50 mennessä, jolloin kaiken suunnistustoiminnan tulee päättyä ennen huvipuiston aukeamista. 

Ilmoittautuminen Tornado- ja Ipanaradalle tapahtuu Infoon klo 10.45 mennessä. Osallistumismaksu on 12 euroa. 

Näissä sarjoissa on saattaja sallittu. Ajanotto Emit-kortilla, jonka voi vuokrata Infosta. Lainatut Emit-kortit kerätään maalissa pois. 

Tornado- ja Ipana-ratoja juoksevien kilpailunumerot saa infosta ilmoittautumisen yhteydessä ja siihen kirjoitetaan kilpailijan nimi. Kilpailunumero kiinnitetään hakaneuloilla, joten muistakaa ottaa omat hakaneulat mukaan. 

Karttoja ei kerätä pois maalissa. Hyvien kilpailutapojen mukaista on, ettei karttaa näytetä vielä lähtemättömälle suunnistajalle.

Ratojen pituudet, rastien määrät ja lähdöt 

Sarja Km Rasteja Lähtö-paikka
H16 2,6 17 L2
H14 2,5 14 L2
H13 2,5 13 L2
H12 2,3 14 L1
H11 2,1 13 L1
H10A 1,6 13 L1
H10RR 2,1 9 L3
H9RR 2,1 9 L3
H8RR 2,1 9 L3
H8RRS 1,9 9 L1
H7RRS 1,9 9 L1
H6RRS 1,9 9 L1
H5RRS 1,9 9 L1
H4RRS 1,9 9 L1
D16 2,4 16 L2
D14 2,4 14 L2
D13 2,3 13 L2
D12 2,1 14 L1
D11 2 13 L1
D10A 1,6 13 L1
D10RR 2,1 9 L3
D9RR 2,1 9 L3
D8RR 1,9 9 L3
D8RRS 1,9 9 L1
D7RRS 1,9 9 L1
D6RRS 1,9 9 L1
D5RRS 1,9 9 L1
D4RRS 1,9 9 L1
Ipana-RR 1,9 9 L1
Tordano 1,6 11 L1

Kilpailujalkineet 

Jalkineeksi sopii hyvin kevyt juoksu- tai maastojuoksukenkä. Nastarit ovat myös sallittuja. Mikäli kilpailumaasto on kilpailupäivänä märkä, kannattaa lisäpitoa tarvitsevien henkilöiden harkita tukevampaa jalkinetta. 

Tulokset ja rastiväliajat 

Tulokset ovat nähtävissä ainoastaan netissä, jonne on linkki kisasivuilta. RR-sarjojen tulokset sisältävät mahdollisen lisäajan puuttuvista rasteista. Tuloksia koskevat huomautukset vastaanotetaan tuloslaskennassa (maalin takana). 

Tulokset ja rastiväliajat löytyvät kilpailun jälkeen osoitteesta http://koovee-suunnistus.fi. 

Palkinnot

Palkinnot jaetaan n. kello 12:15 alkaen maalin pohjoispuolella olevalla esiintymislavalla. 

Kilpasarjoissa H/D8RR-16 palkitaan kolme parasta. Saattajasarjoissa H/D5RRS, H/D6RRS, H/D7RRS ja H/D8RRS arvotaan kolme palkintoa, jotka saa noutaa infosta kello 11-13. Arvontapalkinnon voittajien nimet kuulutetaan ja ne selviävät infosta. 

Ensiapu 

Ensiapupisteenä toimii Särkänniemen Elämyspuiston ensiapupiste. 

Pesu ja pukeutuminen 

Kilpailussa ei ole tarjolla pesu- tai pukeutumistiloja. 

WC-tilat 

WC:t ovat tuloslaskennan takana olevassa rakennuksessa 

Ravintola 

Kilpailualueella on 4 ruokapaikkaa avoinna kisan aikana.

  • Herkkukulma aukeaa kisapäivänä klo 9 ja sieltä saa myös kahvia
  • Ravintola Riemu palvelee alueella klo 10 alkaen, josta saa myös kahvia ja klo 11 lähtien myös buffetti
  • Suolapala aukeaa klo 10
  • X-BRGR aukeaa klo 10.30
  • Toimitsijoiden ruokailu on Näsinneulan 2. kerroksessa klo 12 – 13.

Muut ravintolat aukeavat puiston avautuessa klo 12. Huom Riemu, Suolapala ja X-BRGR ovat kilpailualueella, joten kilpailevat lapset saavat mennä sinne vasta oman kisasuorituksensa jälkeen. 

Huomioitavaa vahinkojen varalta 

Särkänniemi-suunnistuksessa jokainen kilpailija osallistuu tapahtumaan huoltajan vastuulla. Useissa tavallisissa tapaturmavakuutuksissa on rajoituksia sekä urheilulajien suhteen että tapahtuman luonteen mukaisesti.

Tervetuloa nauttimaan iloisella ilmeellä hienoon lasten suunnistustapahtumaan – ensi vuonna juhlitaan jo 25. kertaa!

Koovee ry