Kooveen paini pähkinänkuoressa

TK-V (nykyinen Koovee) perustettiin 1929. Perustamisesta lähtien paini on kuulunut lajiohjelmaamme. Monen lajin mestari -slogan sopii, mitä parhaiten, puhuttaessa seuramme painista.

Koovee on niitä harvinaisia seuroja Suomessa, jolla on esittää täydellinen mitaliketju nykyaikaisten olympialaisten menestyksestä. Taisto Kangasniemen pronssi 1956, Pertti Ukkolan kulta 1976 ja Marko Aselin hopea 1996 ovat tästä todisteena. Tähän listaan voidaan hyvin lisätä Taisto Halosen 4. sija vuodelta 1984.

Pohjoismaiden mestari Jussi-Pekka Niemistö taisteli Rion paikasta MM-kisoissa ja olympiakarsinnoissa, mutta ei saavuttanut edustuspaikkaa ja näin tuo ihmeellinen 20- vuoden välein saavutettu olympialaisten mitaliputki katkesi seurassamme.

Ukkola voitti myös Euroopan- ja maailmanmestaruuden 1977 ja näin Pertsan harvinainen kultamitaliputki oli Sodankylän miehen suursaavutus. Muutto Lapista Pohjanmaan kautta Tampereelle oli oikea ratkaisu menestymisen kannalta. Tampereella oli ja on edelleen kolme painiseuraa ja näissä seuroissa oli samankokoisia SM- tasolla painivia harjoitusvastuksia useita.

Historian lehtiä selatessa voidaan todeta, että Suomen mestaruuksia yleisessä sarjassa ovat voittaneet ja edustaneet Suomea jo 1930- luvulta lähtien seuraavat painimiehet: Antti Mäki (EM 3), Kalle Lehokoski, Asko Takala (MM-edustus), Taisto Halonen (OK-MM-ja EM-edustus), Jukka Loikas (EM 3.). Tomi Rajamäki ja Petri Särkijärvi saavuttivat Suomen mestaruuden lisäksi Aasian maissa suositussa sumopainissa EM-ja MM kisoissa hopeaa ja pronssia. He edustivat Suomea myös painin EM- ja MM-kisoissa. Marko Asell paini EM- hopeaa 1997. Finaalimatsi piti luovuttaa olkapään sijoiltamenon takia. Jesse Kekki voitti kaksi SM- kultaa, Valtteri Moisio paini myös EM-tasolla viidenneksi.

Kaikkiaan Kooveen painijat ovat näiden suomenmestaruuksien lisäksi saavuttaneet satoja SM-tason mitalisijoituksia miehissä, nuorissa,poika- ja naispainissa.

Paini on nykyisin joutunut antamaan elintilaansa uusille lajeille, mutta Kooveessa paini on edelleen menestyslaji.

Koovee ry 12 lajin ja yli 4000 jäsenen yleisseurana antaa kaikille liikunnasta ja urheilusta kiinnostuneille mahdollisuuden harrastaa, urheilla ja huippu-urheilla tänäkin päiväna vauvasta vaariin. TULE MUKAAN!

Arvokisamitalistit

Antti Mäki

EM-kilpailut
Pronssia, Kööpenhamina, 1935, 72 kg
Pronssia, Tallinna, 1938, 72 kg
Pronssia, München, 1937, 72 kg

Taisto Kangasniemi

Olympialaiset
Pronssia, Melbourne, 1956, 87 kg

Pertti Ukkola

Olympialaiset
Kultaa, Montréal, 1976, 57 kg

MM-kilpailut
Kultaa, Göteborg, 1977, 57 kg
Pronssia, Minsk, 1975, 57 kg
Pronssia, Oslo, 1981, 62 kg

EM-kilpailut
Kultaa, Bursa, 1977, 57 kg

Marko Asell

Olympialaiset
Hopeaa, Atlanta, 1996, 74 kg

EM-kilpailut
Hopeaa, Kouvola, 1997