Koovee on aloittanut Erasmus+ projektin yhdessä kahden ulkomaalaisen seuran kanssa! Mukana on Kooveen lisäksi saksalainen SC DHfK Leipzig ja latvialainen FBK Valmiera. Yhdessä näiden kolmen seuran voimin haluamme kehittää ja monipuolistaa valmennusosaamista sekä jakaa tietoa vankan yhteistyön kautta.

Projekti on lähtenyt käyntiin jäsenkyselyllä, joka lähetetty kaikkien seurojen valmentajille ja kerho-ohjaajille. 

Tämä sivusto toimii projektin virallisena nettisivuna, josta voit lukea suomeksi projektin kehittymisestä ja etenemisestä. 

Lisätietoa Erasmus+-hankkeesta voit lukea OPH:n sivuilta: https://www.oph.fi/fi/kehittaminen-ja-kansainvalisyys/erasmus-ohjelma-2021-2027/erasmus-liikunnalle-ja-urheilulle-sport

Erasmus+ projekti aloitettiin tapaamisella Suomessa!

Projektin toimijat kohtasivat syyskuun alussa ensin Helsingissä maajoukkuetapahtuman yhteydessä ja seuraavana päivänä toiminta jatkui Tampereella. Projekti koostuu kolmen seuran yhteistyöstä, jossa on mukana Koovee (Suomi), SC DHfK Leipzig (Saksa) ja FBK Valmiera (Latvia). Lisätietoa muiden seurojen toiminnasta ja projektin kulusta löydät seuraavilta nettisivuilta: https://fbkvalmiera.lv/ ja https://www.floorball-leipzig.de/ .

 

Tapaamisen ja oikeastaan koko projektin tarkoituksena on jakaa ja lisätä tietoisuutta salibandyn valmentamisesta eri seurojen välillä kansainvälisellä tasolla. Mukana oli mm. valmentajia, pelaajia sekä seuratyöntekijöitä.

Seuraavaksi hieman lisätietoa siitä millaisia asioita tapaamisessa käytiin ja mitä esimerkiksi Saksan seuran SC DHfk Leipzigin puolesta osallistuneet henkilöt oppivat:

  1. Kooveen organisaatiorakenne:

”Kooveen kerho- ja joukkuetoiminnassa on mukana noin 400 lasta ja nuorta. Vaikuttava lukema. Toiminnassa mukana on 3-17-vuotiaita lapsia ja nuoria ja jokaisessa ikäluokassa toiminta jakaantuu myös tason mukaan. Meillä on vielä vähän kiinniotettavaa tässä 😉“

  1. Lasten ja nuorten suojelu Kooveen toiminnassa:

”Tämä ei ole helppo aihe niin kuin Juuso Laamanen kertoikin pitäessään luentoa aiheesta. Kooveen seuran kulttuuri on pyritty tekemään yhteisölliseksi, joka on avoin jokaiselle taustasta riippumatta. Seurassa tai seuran toiminnassa ei suvaita minkäännäköistä väkivaltaa ja toiminnan on oltava turvallista etenkin lapsille ja nuorille. Osa turvallisen urheiluympäristön luomista on myös keskustelevan ilmapiirin tuomista osaksi urheilua, jotta jokaisella on mahdollisuus kertoa mikäli ikäviä tapahtumia tai ongelmakohtia ilmenee.“

 

  1. Harjoittelu juniorijoukkueissa

 

Olimme hyvin vakuuttuneita siitä, kuinka paljon pelejä nuorillakin pelaajilla jo on. Saimme seurata P9 ja P14- joukkueiden treenejä Kauppi Sports Centerillä ja seuraavaksi ajatuksia niistä:

P9 treenit:

  • noin 25 ottelua kaudessa
  • Päätavoitteet: Tarjota laaja valikoima monipuolisia fyysisten ominaisuuksien harjoitteluun, kuten esimerkiksi nopeuteen, koordinaatiokykyyn, kestävyyteen ja tekniikkaan.
  • Leikkien ja pelien kautta opitaan myös tärkeitä lajiin liittyviä taitoja
  • Salibandyn lisäksi tärkeänä pidetään myös muita lajeja ja pelejä

P14 treenit:

  • 3 treeniä viikossa, 40-50 peliä kaudessa
  • 30-50% prosenttia treeneistä koostuu fysiikkatreenaamisesta
  • Lisätunteja treenaamiseen voimatreenien avulla
  • Pääelementit: hyppääminen ja juokseminen (räjähtävät treenit), voimaa esimerkiksi käsipainojen kanssa“

 

  1. Nordic Challenge

 

”Yksi parhaista asioista tapaamisella oli päästä näkemään huippusalibandy Nordic Challengen muodossa, jossa sekä poikien U19 maajoukkue että miesten maajoukkue kohtasivat Ruotsin. Pelit ja muu ohjelma oli Vantaan Energian Areenalla, joka on myös F-liiga joukkue Eräviikinkien kotihalli.

Viikonloppu oli erinomainen kokemus ja loi erittäin hyvän vaikutuksen jokaiselle!“

Miten projekti jatkuu?

 

Seuraava tapahtuma on webinaario muotoinen, jossa aiheena on edelleen samat asiat, kuin Suomessa käytiin läpi; lisätä informaatiota ja tietoisuutta valmentajien välilä. Webinaari on loistava mahdollisuus perehtyä syvemmin Kooveen toimintaan sekä lisätä seurojen välistä yhteistyötä entisestään vuorovaikutuksen ja avoimen kommunikaation avulla. Tulevassa webinaarissa on vielä enemmän valmentajia ja seurahenkilöitä mukana.

Tulevaisuudessa myös SC DHfk Leipzig ja FBK Valmiera tulevat pitämään samanlaisia tapaamisia omien seurojensa näkökulmasta.

Projekti jatkui Latviassa Valmieran vieraan!

 

Erasmus+ seuraava tapaaminen järjestettiin Latviassa. Tapaamisen tarkoituksena oli saada enemmän tietoa FBK Valmieran seuran toiminnasta, seurata konkreettisesti harjoituksia ja pelejä sekä kuunnella luentoja. Luentojen aiheena olivat fyysinen harjoittelu, henkinen kapasiteetti sekä yleinen salibandyharjoittelu.

Valmieran harjoituksia päästiin seuraamaan esimerkiksi U14/16 sekä U8 poikien reenatessa. Samana viikonloppuna oli myös Latvian superfinaaleja eli maan parhaimpien pelejä, joita osanottajat myös pääsivät seuraamaan. Tunnelma oli upea ja paikalla oli paljon faneja sekä salibandykansaa.

 

Latvian reissulla pääosassa oli salibandypelaajien ja -valmentajien psyykkinen osaaminen ja sen puolen kehittäminen. Luennoilla oli kaksi hyvin mielenkiintoista puhujaa; Reinis Krẽgers ja Guntis Jansons. Krẽgers esitteli digitaalisen alustan, jonka avulla voidaan kehittää nuorten psyykkisia ominaisuuksia pitkällä tähtäimellä ja kohti tulevaa salibandyuraa. Sen lisäksi hän puhui palautumisesta, atleettisuudesta sekä vahvuuksista. Jansons puolestaan puhui siitä, kuinka tärkeää olisi aloittaa kokonaisvaltainen sekä psyykkinen valmistautuminen peleihin jo monta päivää etukäteen. Tähän annettiin myös avaimia ja esimerkkejä, joiden avulla niin voidaan alkaa tehdä

 

Latvian reissu oli hyvin onnistunut, luennot olivat erinomaisia ja kiinnostavia ja paljon saatiin taas uusia näkökulmia sekä avaimia omaan arkeen. Muiden maiden eri filosofioiden ja ajatusten sekä pelityylien seuraaminen antaa hyvää dataa myös oman seuramme pelitapaan ja toimintaan.

Tässä linkki Valmieran instagram sivulle ja reelsiin, jossa lisää reissusta: https://www.instagram.com/reel/C5yluMwi5NX/?igsh=MWJpeWw0OW1rbTFrNA==

Seuraavana ja viimeisenä suunnataan kohti Saksaa!

SC DhFK Leipzigin vieraaksi Saksaan! 

 

Seuraava etappi oli Saksassa Leipzigin vieraana ja tämä reissu onkin myös tämän projektin viimeinen, jonka jälkeen käydään vielä läpi asioita webinaarien kautta. Saksan päässä saimme tietenkin maistaa saksalaista kulttuuria, mutta keskittyminen oli kuitenkin pääasiassa salibandyn parissa.

Reissu piti sisällään treenejä, luentoja, keskusteluja sekä paljon oppia saksalaisesta salibandykulttuurista. Mielenkiintoisen reissusta teki myös se, että Ilkka Kittilä, joka on valmentaa Saksassa piti luennon omalta uraltaan ja kertoi saksalaisesta salibandysta hieman enemmän. Kittilä on saavuttanut Saksassa monta mestaruutta ja ollut myös maajoukkuevalmentajana. Hän puhui esimerkiksi taktisesta osaamisesta, urheilullisuuden kehittämisestä, harjoittelusta sekä suunnitelmallisuudesta ja seuratason kehittämisestä.

 

Myös Saksan vierailu oli erinomainen ja jätti paljon erilaisia ajatuksia siitä, millaista valmennusta vaaditaan niin yksilöiden, joukkueen ja seuran tasolla, jotta päästään parempiin tuloksiin.

 

Seuraavana projektissa onkin enää jäljellä webinaareja, joissa keskustellaan projektista ja laitetaan projekti pakettiin risujen ja ruusujen pohdinnan kautta.

Lisää kuvia ja videoita löydät esimerkiksi seurojen Instagram tileiltä: @kooveesalibandy, @fbkvalmiera ja @scdhfkleipzig

 

Salibandykauppa